NIET VERZANDEN IN ÉÉN NICHE VAN DE TOTALE HORIZON VAN INTERIEUR

NIET VERZANDEN IN ÉÉN NICHE VAN DE TOTALE HORIZON VAN INTERIEUR

Tyyli werkt al jaren samen met interieurarchitecte Ineke Soetaert. Gedreven door ambitie en uitdaging, startte deze energieke dame zeven jaar geleden haar eigen architectenbureau. "Omdat ik het gevoel had dat ik er klaar voor was", zegt ze bescheiden. We hadden een gesprek met Ineke, over wat haar drijft en waarvoor ze staat als interieurarchitecte.

"Het moet telkens een inspiratie zijn. Als je een ruimte binnenkomt, vind ik het belangrijk om geprikkeld te worden." zegt Ineke over interieurarchitectuur. Haar bureau, Ineke Soetaert Interieurarchitecten, is specifiek gespecialiseerd in het uitvoeren van A tot Z-projecten met een strakke deadline.

 

" Een strakke timing aanhouden is één van onze grootste sterktes "

 

De specialisatie voor A tot Z-projecten is ontstaan tijdens de eerste tien jaar van haar carrière. Na het afstuderen werkte Ineke voor twee firma’s die totaalinrichtingen verzorgden. Ze vond het een groot voordeel om daar te werken naast een atelier. "Daar sta je dan meteen in de realiteit. Je kan wel iets tekenen, maar je moet het ook wel kunnen maken."


Ineke groeide er van het maken van voorontwerpen, naar de uitvoeringen, tot het opvolgen van het commerciële verhaal en tenslotte naar een totaalopvolging van de projecten. Die bagage nam ze mee om haar eigen architectenbureau te starten en haar expertise uit te werken. "Een strakke timing aanhouden is één van onze grootste sterktes".

 

Eerst werkte Ineke alleen, maar dat bleek al snel onhoudbaar. Vandaag werken er nog 3 interieurarchitecten in het kantoor in Eeklo. Ineke is de creatieve kracht van het bureau. De klantencontacten, de voorontwerpen en de ideeën beginnen allemaal bij haar. Daarna rekent ze op haar team om de projecten verder op te volgen, terwijl ze zelf wel alles coördineert vanuit een overkoepelende functie.

Het klantenbestand en de bijhorende projecten van het bureau zijn erg divers. Van particulieren die één bepaalde ruimte willen aanpakken in huis, of een privé totaalinrichting, tot corporate projecten voor grote namen zoals Telenet, Bouwcentrum Antwerpen en Flanders Expo. Hoe uiteenlopender, hoe beter, wat Ineke betreft.

 

"Het is het interessantst om alles te kunnen blijven doen. We maken het ons daardoor wel zwaarder, omdat we niet kunnen doorgaan op platgetreden paden. Maar net daarin zit de uitdaging. Ik wil niet verzanden in één niche van de totale horizon van interieur."

 

" Uitdaging blijft het kernwoord "

 

Op de vraag of ze het liefste een lege ruimte in haar portefeuille krijgt of liever een bestaande ruimte helemaal opfrist, antwoordt ze dit: "Een lege ruimte is zeker handig, omdat je alle richtingen uit kan en je je creativiteit helemaal kan laten gaan. Maar vaak, en een groot deel van onze job bestaat hieruit, is het ook heel uitdagend om bestaande, onveranderlijke situaties te integreren in je ontwerp en daar het beste uit te halen. Dat vergt veel studie en voorbereiding, maar als de puzzel dan uiteindelijk klopt, haal je daar ontzettend veel voldoening uit. Bovendien toon je zo aan de klant dat je doordacht en technisch te werk gaat, en dan creëer je een grenzeloos vertrouwen."

interieurarchitecte-ineke-soetaert NIET VERZANDEN IN ÉÉN NICHE VAN DE TOTALE HORIZON VAN INTERIEUR
interieurarchitecte-ineke-soetaert NIET VERZANDEN IN ÉÉN NICHE VAN DE TOTALE HORIZON VAN INTERIEUR